Skip links

Caravana cu bine

Am incheiat proiectul „Caravana cu bine”, am ajuns in 11 scoli din 7 județe la 880 de elevi si 97 de profesori, in total 977 de beneficiari.

Pe parcursul celor 10 sedinte in 11 scoli din tara, elevii au constientizat cat de importanta este atitudinea in viata lor, pentru ca la ei este puterea de a alege cum reactioneaza in special in situatiile negative. Au realizat cat de important este sa nu ramai blocat intr-o situatie negativa, ci intodeauna sa cauti solutii, sa inveti din greseli, sa fii recunoscator pentru ce ai, pentru ca asa devii mai puternic si ii inspiri pe cei din jur. 

Multi dintre ei au realizat ca atitudinea este predominant negativa in diferite situatii negative, nu stiu cum sa reactioneze, insa dupa discutiile avute si ideile pe care le-au invatat si-au schimbat perspectiva si au ramas cu cateva idei concrete:

Iulia: Ultima data am luat o nota proasta si m-am suparat. Acum inteleg ca acea nota nu imi determina potentialul. Eu stiu ca pot mai mult si am sa ma pregatesc mai bine data viitoare.

Mihai: Mereu m-am concentrat pe ce imi lipseste si eram suparat, acum realizez cat de bine este sa fii recunoascator pentru cei ai, am o gramada de motive si nu le-am apreciat, precum: sanatatea, familia, prietenii, faptul ca am acces la educatie, am libertatea sa fac alegeri. 

Matei: Am o teama de a pune intrebari. Intodeauna ma gandesc ca ceilalti poate rad de mine. Acum vreau sa fiu mai curajos si sa ies din zona de confort, asa ca am sa imi inving aceasta teama. 

Denisa: Imi doresc sa fiu un exemplu pozitiv si vreau sa fac cat mai multe fapte bune. Asa ca o sa incep prin a-i incuraja pe cei din jurul meu.

Am avut o sedinta la o scoala cu clase primare din Bucuresti unde am interactionat cu cei mai mititei elevi din proiectul Caravana cu bine, au fost cei din clasa a II-a, III-a si a IV-a. Am discutat despre diferenta dintre bine si rau, pozitiv si negativ, cum faptele noastre  pot fi pozitive sau negative in functie de ce alegem. 

Elevii au impartasit atat faptele pozitive cat si cele negative. Cateva exemple: Elena a a avut grija de un pisoi abandonat, Ianis a ajutat un coleg la teme, Maria are grija de animalutele de companie, Mihai isi ajuta parintii la treburile casnice.

George a spart geamul vecinilor cand s-a jucat cu mingea si a mers sa isi ceara scuze. Si-a indreptat fapta negativa si a promis ca data viitoare o sa isi aleaga un alt loc unde sa se joace, Ionut s-a certat cu un coleg si dupa acea si-a cerut scuze si l-a imbratisat.

Sunt cateva idei din experienta Caravanei care a ajutat multi elevi sa fie mai buni si sa isi schimbe atitudinea. 😊

Ideile elevilor și profesorilor:

Stefanut: Astazi mi-am invins o frica si anume sa vorbesc in fata colegilor, a profesorilor si a dumneavoastra. Mi-am facut curaj sa raspund la intrebari si sa particip la discutie. Acum simt ca am mai multa incredere in mine.

Elena: Imi doresc ca in fiecare zi sa fac cate o fapta buna. Astazi vreau sa ajut un coleg la teme. Matei: Daca noi facem fapte bune, lumea aceasta devine mai buna.

Alexandra: Suntem ceea ce alegem sa fim, totul depinde de modul in care reactionam.

Ana: Saptamana trecuta m-am certat cu un coleg si am reactionat destul de urat. Astazi am invatat o lectie: atunci cand ma cert cu cineva sa nu mai reactionez asa cum am facut eu, sa incerc sa ma calmez si sa fiu mai intelegatoare cu ceilalti.

Alina: Pentru mine aceasta sedinta a fost o constientizare legata de atitudine, ca este o alegere care ne influenteaza viata si ca putem sa fim pozitivi. Cei din jurul meu imi spuneau ca nu sunt adevarate aceste idei, insa acum stiu ca sunt si voi alege mereu sa am o atitudine pozitiva si sa citesc carti de dezvoltare personala.

Iulian: Aleg sa hranesc partea pozitiva din mine. Daniela (prof. diriginte): Pentru mine aceasta lectie mi-a adus foarte multe constientizari personale.

Multumim scolilor implicate:

Scoala Gimnaziala Nr.1 Umbraresti
Scoala Gimnaziala Anghel Saligny, Banloc
Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”, Rosiori de Verde
Liceul Tehnologic Henri Coanda, Buzau
Liceul Teoretic Videle
Colegiul National Dragos Voda, Campulung Moldovenesc
Scoala Gimnaziala Barbu Delavrancea, Sector 3
Liceul Tehnologic Baia de Fier
Scoala Gimnaziala Bumbesti-Pitic
Liceul Tehnologic Balteni
Scoala Gimnaziala nr. 2, Videle

Multumim sponosorilor: Alis Patlageanu, MindDetox, DAR Media, REI Finance Advisors, FRANCROCAR rent a car, Eagle Consult&Services, Nexus Hrp, VGS conta, Profa de conta.

Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii