Skip links

Eco Action: Eat Smart!

Un proiect pentru un viitor fără risipă alimentară Proiectul Eco Action: Eat Smart! este implementat datorită finanțării obținute în campania „Soluții pentru Comunitate”, organizată de Synevo și Asociația Medicover. Împreună, ne propunem să schimbăm modul în care privim mâncarea și să reducem risipa alimentară prin educație și acțiuni concrete.

Detalii

Știai că o treime din mâncarea produsă la nivel global ajunge la gunoi?

În România, la fel ca în multe alte țări, obiceiurile de consum și lipsa de educație în gestionarea alimentelor duc la pierderi semnificative.

Nu doar că irosim alimente, dar risipim și resurse prețioase precum apa, energia și munca depusă pentru a le produce. Prin acest proiect, Asociația InspirAction oferă soluții practice pentru elevi, profesori și părinți, astfel încât fiecare să poată contribui la un stil de viață mai organizat și sustenabil, reducând cantitatea de deșeuri alimentare.

Mai mult decât atât, risipa alimentară contribuie semnificativ la schimbările climatice. Alimentele aruncate generează emisii de gaze cu efect de seră, afectând ecosistemele și accelerând încălzirea globală. Pe lângă impactul ecologic, această problemă are și implicații economice și sociale majore: gospodăriile pierd bani, iar resursele agricole sunt utilizate ineficient. Educând generațiile tinere și implicând familiile, putem reduce această risipă și putem construi un viitor mai responsabil.

Obiectivele proiectului

Educația elevilor

600 de elevi din clasele V-VIII vor învăța, prin lecții interactive și practice, ce înseamnă risipa alimentară, care sunt resursele care se pierd și pe care nu le vedem, cum să gestioneze mai bine meniul zilnic pentru a reduce risipa alimentară.

Formarea profesorilor

26 de profesori voluntari vor fi pregătiți de trainerii InspirAction pentru a deveni ambasadori ai schimbării și pentru a preda lecții captivante pe această temă, conform unor planuri de lecție atent pregătite de InspirAction cu specialiști de mediu.

Implicarea părinților

Printr-un webinar special, părinții vor descoperi trucuri utile pentru organizarea frigiderului și cumpărături mai atente, rețete ușoare și gustoase pentru a integra surplusul de alimente rămas,  prevenind astfel risipa acasă.

Conștientizarea publicului larg 

Vom crea un Ghid de reducere a risipei alimentare, iar printr-o campanii online și articole inspiraționale, vrem să ajungem la cât mai multe persoane pentru a promova soluții concrete de reducere a risipei alimentare.

Transformă fiecare masă într-o alegere conștientă!

Ce activități desfășurăm?

Lecții interactive pentru elevi – 52 de sesiuni susținute de traineri și 26 de sesiuni predate de profesorii voluntari, în care copiii învață într-un mod distractiv despre importanța reducerii risipei alimentare.

Webinar pentru profesorii voluntari – Un eveniment online de cunoaștere și pregătire a profesorilor voluntari, ce vor preda, alături de trainerii InspirAction.

Webinar pentru părinți – Un eveniment online unde părinții află strategii eficiente pentru organizarea alimentelor și reducerea risipei.

Ghid digital de prevenire a risipei alimentare – Un document simplu și aplicabil, plin de sfaturi practice pentru a transforma fiecare bucătărie într-un spațiu eficient și sustenabil. În luna mai 2025 va putea fi descărcat gratuit de pe această pagină.

Articole inspiraționale – Publicăm pe site sfaturi practice, u;or de aplicat pentru a reduce risipa alimentară și povești reale despre oameni care au redus risipa alimentară, promovând astfel exemple de bune practici.

Ne dorim ca acest proiect să producă schimbări reale. Vrem ca risipa alimentară să devină un obicei al trecutului și să inspirăm cât mai multe persoane să adopte un stil de viață mai responsabil față de mâncare. De asemenea, ne dorim să creăm o rețea de oameni informați și implicați, care să transmită mai departe aceste practici sănătoase. Fiecare lecție, fiecare ghid descărcat și fiecare schimbare de obicei contribuie la un impact colectiv pozitiv asupra mediului și economiei locale.

Participanții

Programul este dedicat elevilor din ciclul gimnazial, profesorilor și părinților care doresc să contribuie activ la reducerea risipei alimentare.

Au fost selectate să participe în proiect:

  1. Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, jud. Alba – 6 clase
  2. Școala Gimnazială nr. 7 „Sf. Maria”, Timișoara, jud. Timișoara – 6 clase
  3. Școala Gimnazială nr. 99, București – 6 clase
  4. Școala Gimnazială Petrești, jud. Alba – 4 clase
  5. Liceul Teoretic David Vonigă Giroc, jud. Timiș – 4 clase

Pe parcursul lunilor aprilie și mai 2025, atât traineri InspirAction, cât și profesorii voluntari ai școlilor selectate vor preda elevilor sesiunile educaționale interactive despre prevenirea risipei alimentare.

Un program susținut de

comunitate
synevo
medicover
Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii