Skip links
Iertarea

Iertarea – un pansament pentru suflet

Iertarea este o alegere și totodată calea spre pace, bucurie, libertate și claritate. Atunci când te eliberezi de suferință, iertarea construiește un mozaic frumos în viața ta. Toată lumea are nevoie de iertare pentru că nu întotdeauna reușim să facem ceea ce este corect.

Toate posibilitățile sunt de cealaltă parte a iertării.

– John C. Maxwell 

Fiecare dintre noi am greșit la un moment dat față de alții sau chiar față de noi înșine și în același timp, întotdeauna vor exista oameni care ne vor greși. Pentru a primi iertare din partea celorlalți este necesar să învățăm în primul rand cum să ne iertăm pe noi. Nu cere dacă tu nu poți oferi!

Vrei să construiești relații de durată? Învață să ierți pentru că altfel nu te vei putea bucura cu adevărat de viață. În timp ce greșelile despart și degradează o relație, iertarea acționează ca un pansament care ne eliberează de suferință și ne umple inima de sentimente pozitive.

A greşi e omenesc, a ierta e dumnezeiesc.

– Alexander Pope

Iertarea este o alegere prin care decizi să nu mai suferi și îi permiți să creeze un mozaic frumos în viața ta. Un mozaic este o decorațiune alcătuită din piese mici, colorate, confecționate din faianță, sticlă sau piatră. Acestea sunt aranjate în așa fel încât să creeze o frumoasă imagine fragilă, care încântă ochii și sufletul privitorilor. Astfel, câteva piese sparte și incomplete puse una lângă alta, capătă un sens. Urâtul se transformă în frumos. Aceasta este o imagine a iertării. Iertarea ia lucrurile sparte sau defecte din viețile noastre și clădește ceva frumos din ele.

Dacă ai începe să construiești un mozaic din bucățile sparte, cum s-ar schimba viața ta? 

Iertarea este o alegere prin care decizi să nu mai menții o stare de ostilitate față de cineva care ți-a greșit. Este modalitatea prin care tu te eliberezi de emoțiile negative pentru a face loc celor pozitive. Însă, pentru a înțelege mai bine ce înseamnă și cu ce ne ajută iertarea este necesar să aflăm ce nu este de fapt iertarea:

  • Iertarea nu înseamnă acceptare

Nu înseamnă să spui “E bine. Nimeni nu e perfect”, “Toată lumea face greșeli”, “Nu e nimic grav”. Este grav pentru că te-a rănit.

  • Iertarea nu înseamnă negare

Nu înseamnă să spui “Nu s-a întâmplat”, “Am și uitat de asta”, “Am trecut mai departe”, “Nu am lăsat să mă afecteze”. S-a întâmplat și te-a rănit. 

  • Iertarea nu înseamnă să aștepți scuze

Dacă îți spui “Voi ierta acea persoană imediat cum își va cere iertare”, nu aștepta. Unii oameni nu-și vor cere iertare niciodată. 

  • Iertarea nu înseamnă uitare

Majoritatea oamenilor îți spun “Iartă și uită”. E imposibil să uiți dacă ai fost victima unui viol, a unei molestări în copilărie, abandonului, violențelor sau abuzurilor.

  • Iertarea nu înseamnă că vei înceta să mai simți durere

Este posibil ca greșelile celorlalți față de tine să doară mereu. Și este în regulă. Doar pentru că doare, nu înseamnă că nu poți ierta. Nu o va elimina, însă cu certitudine iertarea va diminua durerea. 

  • Iertarea nu este un eveniment singular

Dacă ai iertat pe cineva asta nu înseamnă că acea persoană nu îți va mai greși niciodată. Este posibil să fie nevoie să ierți din nou. Iertarea este un proces.

  • Iertarea nu înseamnă încredere

Iertarea este darul tău pentru ceilalți și pentru tine. Încrederea se câștigă în timp în funcție de fapte și nu de vorbe. Dacă ai iertat pe cineva, nu înseamnă că trebuie să te și încrezi imediat în acea persoană.

  • Iertarea nu înseamnă reconciliere

Doar că ai iertat pe cineva, acest lucru nu aduce mereu după sine apropiere sau compatibilitate. Iertarea este alegerea unei persoane. Reconcilierea implică ambele persoane. Iertând vei fi mai liniștit și împăcat cu tine însuți, în loc să nu ierți și să rămâi disfuncțional și detașat.

 

Dar ce este de fapt iertarea?

Iertarea nu este nicidecum un act de slăbiciune ci din contră. Este o alegere în urma căreia începe un proces de vindecare. Pentru suflet, este medicamentul de care avem toți nevoie dacă vrem să trăim o viață din plin. O viață în care renunțăm la sentimentele negative și primim cu brațele deschise bucuria de a trăi și de a merge mai departe. Pentru că da, atunci când alegi să ierți, ai decis deja că ești pregătit să te aventurezi din nou prin tot ceea ce viața are să îți ofere.

Dacă decizi să nu ierți, vei rămâne blocat. 

O veche zicală spune că a nu ierta pe cineva, e ca și cum ai bea tu otravă și ai aștepta să moară cel care ți-a greșit. Pentru că despre asta este vorba. Ție îți faci rău când nu te debarasezi de vechile răni și dușmanii. Porți cu tine în permanență o rană deschisă. Renunță la sentimentele de furie și amărăciune dacă vrei să te vindeci cu adevărat! Nu mai purta un asemenea bagaj după tine!

Nu este ușor dar nici imposibil. 

În loc să tratezi oamenii la fel cum te tratează ei pe tine, alege să-i tratezi mai bine. Alege să fii mai presus decât ceilalți, să ai o conduită morală care să îți permită să crești și să evoluezi pentru că doar așa vei fi în confort cu tine însuti.

Liniștea ta interioară este cel mai frumos cadou pe care ți-l poți dărui zi de zi. Fii darnic cu tine! Ai încredere în proces și pune bazele unui nou TU, mai puternic, mai asumat și mai conștient. 

 

Vrei să-ți trăiești viața într-un mod pozitiv?

 

  1. Iartă-te pe tine

Ai nevoie să te ierți. Acceptă-ți rănile, conștientizează-le și fii mai îngăduitor cu tine însuti pentru că doar așa vei fi mai compătimitor față de ceilalți. Totul pleacă de la tine. Nu aștepta să primești de la alții ce trebuie să-ți oferi tu ție. Ia toate părțile defecte din viața ta și transformă-le într-un mozaic frumos, iertându-te. Trăiește o viață de care să fii mândru și ia-o de la capăt de fiecare dată!

  1. Iartă-ți părinții

Chiar dacă mai sunt în viață sau nu, iartă-le greșelile pe care le-au făcut când te-au crescut. Toți ne-am fi dorit să nu fie nevoie să avem ce să iertăm, însă de cele mai multe ori, realitatea este că atât au putut sau știut ei să facă la momentul respectiv. Învață din greșelile lor și depune eforturi pentru ca tu să nu le repeți. Începe cu iertarea. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru că va influența decisiv calitatea vieții tale.

Vina și resentimentele față de părinții tăi, nu vor face altceva decât să adâncească ciclul durerii emoționale. Îți poate afecta relațiile actuale, pe cele viitoare, situația financiară și te vor împiedica să primești iubirea, abundența și fericirea pe care o meriți. Nu-ți bloca propria șansă de a crește și deveni un adult pe deplin funcțional! Renunță să te mai vezi ca o victimă și fii deschis la a-ți ierta părinții deoarece acest lucru va avea un efect benefic și asupra relației cu părinții tăi.

  1. Iartă-i pe ceilalți

Concentrează-te pe momentul prezent și pe cele care vor urma în viața ta. O viață în care ierți, este o viață liberă. De ce să fii prizonierul propriei vieți când ai putea să îți întinzi aripile și să-ți iei zborul în căutarea a tot ce ea are mai bun să îți ofere?

Să ierți înseamnă să eliberezi prizonierul și să realizezi că acel prizonier erai de fapt, TU!

– Philip Yancey

Cu ce ne ajută mai concret iertarea?
  • Îți vei îmbunătăți bunăstarea psihologică
  • Vei avea parte de un sentiment de pace pe măsură ce vei renunța la durere și supărare
  • Te vei vedea pe tine și pe ceilalți cu mai multă claritate
  • Vei putea să îi tratezi pe ceilalți mai bine decât te-au tratat ei pe tine
  • Vei putea să trăiești o viață fără treburi neterminate
  • Vei putea să ceri iertare de la ceilalți atunci când tu vei fi cel care va greși

 

Alege să mergi pe calea iertării, colorează-ți viața în culorile curcubeului și începe să trăiești la potențial maxim, chiar de ACUM. Spune NU, negativității, resentimentelor, pansează-ți rănile și învață să renaști de fiecare dată, mai puternic, mai asumat. Fă din fericire scopul tău primordial în viață!

Pe cine simți că trebuie să ierți mai întâi pentru a reuși să-ți transformi viața? 

 

Articolul “Iertarea – un pansament pentru suflet” este al doilea din seria celor trei articole din cadrul proiectului “I choose to lead” susținut de Bergerat Monnoyeur.

Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii