Skip links

Gesturi mici pentru practici mari

Ediția pilot

Detalii

Detalii Concurs și Premii

„Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”, lansat în 2022, evoluează în programul educațional „Gesturi mici pentru practici mari” și dă startul înscrierilor în proiectul pilot în urma căruia 4 unități de învățământ din toată țara vor fi echipate cu sisteme performante de panouri fotovoltaice. Programul este derulat în parteneriat cu Carrefour România. Citește în acest articol mai mult despre evoluția programului și cum se transformă.

Premiile vor fi acordate în urma unei competiții care va consta în activități practice de reciclare, iar colectarea materialelor reciclabile va fi realizată prin intermediul aparatelor speciale din magazinele Carrefour România, parte a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR).

Activitatea va fi propusă în principal profesorilor, elevilor și familiilor acestora, dar va fi deschisă oricărei persoane interesate să participe. Gestul reciclării va putea fi donat către oricare dintre instituțiile de învățământ participante. Școlile vor acumula puncte prin reciclarea materialelor, iar primele patru școli cu cele mai multe puncte vor fi premiate cu echipamente de eficientizare energetică.

Școlile câștigătoare vor investi o parte din economia astfel provenită din minimizarea facturilor de energie electrică în proiecte de educație pentru sănătatea tinerelor generații, cum ar fi educația alimentară, importanța dezvoltării unor obiceiuri sănătoase, sustenabilitate și economie circulară.

Alături de concursul de reciclare, evoluția proiectului „Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase” în programul educațional „Gesturi mici pentru practici mari”, presupune și extinderea sesiunilor educaționale despre echilibrul dintre trup – suflet – minte și natură prin adăugarea de teme de economie circulară, pentru a întări mesajul transmis elevilor că sănătatea umană și starea mediului sunt profund interconectate.

Pe baza rezultatelor proiectului pilot, precum şi în funcție de interesul pe care acesta îl va trezi în cadrul comunităților implicate, organizatorii îşi propun să extindă proiectul la nivel național

Cine participă. Unitățile școlare validate în campanie

În etapa pilot a proiectului „Gesturi mici pentru practici mari” sunt validate în campania de reciclare 6 grădinițe și școli publice din diferite colțuri ale țării. Le dorim mult succes în această campanie și la cât mai multe recipiente reciclate!

Primele 4 unități de învățământ care vor colecta cele mai multe ambalaje vor fi echipate cu sisteme performante de panouri fotovoltaice.

În continuare regăsiți clasamentul final, în urma centralizării punctelor din campania de reciclare.  Cele 4 unități de învățământ câștigătoare în urma acestui clasament vor fi anunțate oficial după vizita tehnica în teren. În cazul în care nu sunt îndeplinite criteriile tehnice, următoarele 2 vor fi rezerva.

Au fost reciclare în total 62.796 PET-uri, doze de aluminiu și sticle. 

Grădinițele și școlile participante

1.Școala gimnazială „Breznița-Ocol”, comuna Breznița-Ocol, județul Mehedinți – 36.993 puncte

2. Școala Gimnazială Nr.1 Polovragi, comuna Polovragi, județul Gorj – 7.486 puncte

3.Școala Gimnazială Nr.9, Galați, județul Galați – 6.157 puncte

4.Grădinița din cadrul Liceul Tehnologic Stefan Hell, Sântana, județul Arad – 4.329 puncte

5. Școala Primară Nr.1 Costești, sat Costești, comuna Aninoasa, județul Gorj – 4.207 puncte

6.Grădinița „Dumbrava Minunată”, Alba-Iulia, județul Alba – 3.624 puncte

Susține și tu una dintre aceste unități de învățământ prin gestul tău de reciclare!

Alege grădinița/școala pe care să o susții, apoi urmărește instrucțiunile de reciclare de mai jos. Reciclăm împreună până pe 31 martie 2024.

Cum poate fi o școală susținută

Elevii, profesorii unei unități de învățământ participante, precum și apropiații acestora (prieteni, rude), dar și orice altă persoană interesată să participe, care vor recicla ambalajele conform indicațiilor de mai jos, vor primi de la automatele de reciclare Carrefour un bon ce atesta numărul de recipiente reciclate.

Un recipient reciclat reprezintă un punct.

Pentru ca aceste recipiente colectare să se transforme în puncte în cadrul proiectului pilot, bonurile de reciclare de la aparatele automate special amenajate în cadrul hipermarketurilor Carrefour România, se trimit sub forma unei fotografii a bonului și se menționează numele unității școlare pentru care înregistrează bonul + orașul, pe numărul de WhatsApp 0791.396.406 (menționăm că acest număr de telefon este dedicat exclusiv transmiterii bonurilor de reciclare). Un bon de reciclare poate fi alocat unei singure unități școlare.

Se vor lua în calcul doar fotografiile cu bonurile trimise în perioada proiectului pilot (11.03-31.03.2024).

Pentru a primi puncte în Campanie, aceste ambalaje se reciclează doar la aparatele automate special amenajate în cadrul hipermarketurilor Carrefour România, menționate în Anexa 1 a prezentului Regulament.

În cadrul campaniei se pot recicla doar recipientele/ambalajele care fac parte din sistemul național de garanție – returnare (SGR). Mai exact, recipientele/ambalajele din plastic, aluminiu sau sticlă, cu dimensiuni între 0,1 litri și 3 litri, în care se vând băuturi din categoriile ape minerale şi ape de băut de orice fel, sucuri, băuturi răcoritoare, nectaruri și diverse băuturi alcoolice și prezintă simbolul specific.

Etapele ediției pilot

20.12.2023 - 01.03.2024

Înscrierea şcolilor și grădinițelor, prin completarea Formularului de înscriere (este nevoie de conectare cu adresa gmail). Se pot înscrie școli primare și gimnaziale din toată țara care îndeplinesc condițiile de eligibilitate din Regulamentul programului.

11.03.2024 - 31.03.2024

Competiția de reciclare. În această perioadă, tot ce trebuie să facă orice persoană care doreşte să susțină o grădiniță/şcoală este să recicleze recipiente de plastic, aluminiu, sticlă cu simbolul SGR, la echipamentele de reciclare automatizate din cadrul hipermarketurilor Carrefour din țară şi să trimită o fotografie a bonului primit, prin WhatsApp, la numărul 0791.396.406, menționând numele şcolii pe care o susține (fiecare ambalaj reciclat reprezintă un punct pentru şcoala susținută).

11.03.2024-31.03.2024

Evaluarea numărului de puncte colectate de fiecare grădinită și școală înscrisă.

03.04.2024

Anunțarea şcolilor câştigătoare. Etapa va fi urmată de vizite tehnice de validare a eligibilității unităților de învățământ câștigătoare, conform criteriilor detaliate în Formularul de înscriere. Dacă una sau mai multe dintre școli nu vor primi validarea tehnică a criteriilor declarate în Formularul de înscriere, va fi/ vor fi declarate câștigătoare următoarele școli din clasament;

Aprilie 2024

Echiparea grădinițelor/școlilor câștigătoare cu panourile fotovoltaice și echipamentele tehnice aferente.

Raportare și Clasament

Vom centraliza fotografiile bonurilor primite pentru fiecare unitate școlară, vom verifica însemnele de identificare ale bonurilor, cantitățile de recipiente colectate și ne vom asigura că bonul nu a mai fost înregistrat în Campanie.

Dacă se constată că o unitate școlară încearcă fraudarea numărului de recipiente colectate, ne rezervăm dreptul de a depuncta sau chiar descalificare o unitate școlară.

Vor fi premiate primele 4 unități de învățământ care obțin cele mai multe puncte din Reciclare în Sistemul SGR din Hipermarketurile Carrefour, conform acestui Regulament.

Premiile constau în echiparea cu panouri fotovoltaice, asigurând echipamentele aferente acestora și documentele necesare instalării lor, pentru ca unitatea de învățământ să beneficieze de energie regenerabilă și, implicit, pentru a-și reduce amprenta de carbon.

Un program susținut de

Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii