Skip links

Gust Pentru Sănătate, Ediția 2

Anul școlar 2023 – 2024

Detalii

Despre Proiect

Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioaseeste un program pentru adolescenți și părinți, axat pe echilibrul minte – suflet – corp, care a debutat în 2022 și continuă, cu a doua sa ediție, în anul școlar 2023-2024.  Acest program este derulat de asociația InspirAction, iar partener este Carrefour România.

În cadrul „Gust pentru sănătate”, elevii explorează alimentația sănătoasă, plantează grădini bio,  desfășoară sesiuni de mindfulness și mișcare, iar părinții participă la webinarii informative pentru un impact durabil.

Programul se desfășoară fizic în 10 școli, pe toată perioada anului școlar 2023 – 2024, din orașele Alba Iulia, Arad, București, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Focșani și Iași.

Ȋncepând cu ediția de anul acesta, programul este
desfășurat cu sprijinul Ministerului Educației.

Curricula educațională

Alegerile Personale

Disciplina

Energie și bunăstare

Obiceiuri sănătoase

Înțelegerea emoțiilor

Stima de sine

Stabilirea obiectivelor SMART

Motivația

Importanța eșecului

Nutriția

Hidratarea

Gustul se educă

Poftele alimentare

Cum ar trebui să arate mâncarea ta într-o zi?

Carbohidrați, proteine și grăsimi

Cum se combină alimentele

Zahărul

Cât să mâncăm?

Risipa alimentară

Crearea și îngrijirea unei grădini/jardiniere de legume și plante aromatice

Mișcare(6 sesiuni dedicate unui tip de mișcare, de la zumba la exerciții cu greutatea corpului, în funcție de specializarea trainerului local)

Istoric

În cadrul primei ediții a programului Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioaseau participat 220 de elevi din 7 școli, din următoarele 5 orașe: București, Craiova, Alba Iulia, Focșani și Botoșani. Aceştia au beneficiat de 250 de sesiuni de nutriție, mindfulness și aerobic, și au avut ocazia de a-și crea propria grădină cu legume și plante aromatice. Ȋn plus, în cadrul proiectului au luat parte și familiile elevilor, aproximativ 600 de părinți, bunici și rude apropiate, care au beneficiat de webinarii pe tema obiceiurilor sănătoase. Rolul celor 250 de sesiuni a fost de a dezvolta abilități ale unei vieți echilibrate, printre temele din program numărându-se: diversificarea alimentelor consumate, impactul acestora asupra nivelului de energie, a calității odihnei, corectarea posturii corporale, transformarea mișcării într-un obicei, planificarea timpului și stabilirea de obiective SMART.

Rezultatele primei ediții

+ 41%
Încrederea elevilor
- 20%
Consumul de fast-food
+ 20%
Preferința pentru nuci și semințe crude
70%
Elevi care aleg fresh-uri din fructe

Testimoniale

„Ceea ce am învățat făcând parte din acest program a fost să fiu mai sănătos, atât fizic, cât și mental. Prin sănătate mentală mă refer la curaj, încredere, loialitate, dragoste și fericire, iar prin sănătate fizică la mâncatul sănătos, hidratare și sport. Am învățat despre emoții, cum să le exprim și să le gestionez. Dacă ar fi să fac un rezumat, aș spune că sănătatea este la fel de importantă ca exprimarea emoțiilor.”

- elev participant la prima ediție

„Mă bucur că fetița mea a făcut parte din acest minunat proiect. Pe parcursul proiectului am simțit interesul Mariei pentru atingerea unor obiective referitoare la nutriție. Am început să mergem împreună la cumpărături, să fim atente la ceea ce este necesar pentru asigurarea unei alimentații sănătoase.”

- mama unei eleve participante la prima ediție

„Proiectul Gust pentru sănătate a fost unul foarte interesant deoarece prin intermediul acestuia am putut să mănânc mult mai sănătos decât o făceam până acum, să fac mai mult sport și să mă culc mai devreme. De asemenea, de când am ocazia să particip la el am învățat să mănânc cu 3 ore înainte de a mă culca și să beau în fiecare dimineață un pahar de apă cu lămâie înainte de masă. De când particip la acest proiect mă simt mult mai liberă și energică.”

- elevă participantă la prima ediție

Un program susținut de

Utilizăm cookie-uri pentru optimizarea interacțiunii dvs. cu website-ul >> Detalii