Sănătatea mintală și cum o antrenăm
Se pune un strat de emoții, se adaugă câteva sentimente, ambalăm frumos cu stări, într-un “centru comercial” numit context și ne alegem cu un produs ce poate fi considerat accesoriu în fiecare zi.
Poartă un nume ce azi se află pe buzele tuturor: sănătate mintală.
Care-i treaba?
La nivel mondial statisticile sunt îngrijorătoare:
– 970 milioane persoane (13 %) trăiesc cu o afecțiune mintală ( 1 din 8 persoane );
– Dintre persoanele cu afecțiuni mintale 52,4 % sunt de genul feminin, 47,6 % de genul masculin;
– 71 % dintre persoanele cu psihoză nu beneficiază de servicii de sănătate mintală;
– În medie, sănătatea mintală primește doar 2 % din bugetele de sănătate;
– Afecțiunile mintale sunt reprezentate de: tulburări de anxietate 31 %, tulburări depresive, tulburări bipolare 4,1 %, tulburări de conduită 4,1 %, tulburări de spectru autist 2,9 % , schizofrenie 2,5 %, tulburări alimentare 1,4 % ( Raportul OMS World Mental health, 2022).
Rata suicidului în România în rândul adolescenților sub 15 ani este mai mare decât media europeană, arată un studiu UNICEF.
De ce? Stima scăzută, imaginea corporală negativă, sprijin social scăzut, sărăcia, expunerea la violență, izolare, destrămarea familiei etc.
Cum ne antrenăm sănătatea mintală?
Am început să fim foarte atenți ce mâncăm, suntem atenți ce purtăm, ce citim, mergem la sală, însă cum ne antrenăm sănătatea mintală? Grija față de sănătatea mintală ar trebui să fie o prioritate zilnică. Nu e vorba doar de a reacționa în momentele grele, ci și de a preveni printr-o rutină simplă, de autoîngrijire.
E un proces continuu, provocator la adulți și extrem de greu la copii și adolescenți.
Exact cum facem sport pentru corpul nostru, tot așa avem nevoie să antrenăm și mintea. Îți propunem câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a-ți întări sănătatea mintală zi de zi:
- Găsește-ți un moment de liniște zilnică – Poate fi vorba de 10 minute de meditație, o plimbare în natură, o pauză cu muzica preferată, un moment de dans sau pur și simplu câteva momente de respirație profundă, identifică activitățile care îți aduc liniște.
- Ai grijă de gândurile tale – Ceea ce ne spunem nouă înșine contează. Încearcă să cultivi un dialog interior pozitiv și să înlocuiești criticile dure cu afirmații care te susțin și te motivează.
- Fă mișcare – Sportul are un impact enorm asupra stării noastre de bine. Endorfinele eliberate după o sesiune de exerciții dau un boost de energie și bună dispoziție.
- Menține relații sănătoase – O rețea de suport emoțional te poate ajuta să treci mai ușor peste momentele dificile. Petrece timp cu cei care te fac să te simți valoros și sprijinit.
- Investește în pasiunile tale – Fie că este vorba de citit, gătit sau învățat ceva nou, dedică timp activităților care îți aduc bucurie și îți hrănesc sufletul. Aceste mici plăceri îți pot revitaliza sănătatea mintală.
Ce facem când suntem în impas?
Dragă elev, NU ești singur! La fel cum te doare orice altceva, spune când ești trist , vorbeste cu părinții, cu un adult în care ai încredere, un profesor dispus să asculte, un membru al familiei, consiler școlar.
În săptămâna cu Ziua mondială a sănătății mintale, venim cu un reminder: aveți grijă la ceea ce alegeți să “consumați” zilnic, aveți grijă la emoțiile și sentimentele care prind rădăcini în minte și suflet.
Tu dragă părinte ai grija de sănătatea ta mintală, copilul te are model!
Tu cadru didactic, ai grija de sănătatea ta, ce faci la școală îi impactează pe elevii care te au reper!
Tu manager, ai grija de sănătatea ta mintală, sănătatea angajaților tăi depinde de ea!
Tu, da tu cel care citești, ai grija de sănătatea ta mintală, altfel împreună vom creștere și încuraja o societatea sănătoasă din toate punctele de vedere!
Asociatia InspirAction este alături de elevi și cadrele didactice prin proiectul educational EduShape, în care antrenăm inteligenta emoțională pentru a forma viitori adulți echilibrați. Sănătatea mentală e un accesoriu pe care îl purtăm cu noi zilnic și (ne) influențează semnificativ relațiile, cu noi înșine și cu ceilalți.