Învățăm să devenim liderii de mâine
Scopul proiectului:
1. Eficientizarea procesului de fixare a opțiunilor elevilor legate de profesia care li se potrivește și de liceul spre care vor merge în clasa a IX-a
2. Însușirea de tehnici de consiliere vocațională adaptate la contextul actual și corelate cu nevoile pieței forței de muncă locale și regionale, dar și cu meseriile viitorului
Beneficiari:
50 de elevi din clasele V-VIII, cu vârste cuprinse intre 12-15 ani, de la Școala Gimnazială nr. 1 din Roata de Jos, județul Giurgiu + 16 dascăli
Desfășurarea proiectului:
În perioada octombrie – decembrie 2021, au fost organizate sesiuni pentru elevi pe teme despre leadership, alegeri, responsabilitate, organizarea timpului, sacrificiu și eșec.
În paralel, profesorii au participat la discuții despre cunoaștere, conectare, comunicare nonverbală și paraverbală, rezolvarea creativă a problemelor, schimbare și tehnici de consiliere vocațională.
Și părinții elevilor participanți au participat la un webinar în care au aflat despre progresul copiilor și au fost îndrumați să îi susțină pe tineri în funcție de vocație.
Proiectul „Învățăm să devenim liderii de mâine” a creat și o comunitate care pune accentul pe dezvoltare. Biblioteca Școlii Gimnaziale nr. 1 Roata de Jos, din județul Giurgiu, a fost dotată cu 80 de cărți de interes atât pentru tineri, cât și pentru profesori. Mai mult, a fost înființat și un club de carte în care elevii, ghidați de cadrele didactice, își vor continua călătoria de dezvoltare și descoperire de sine. Toți participanții au primit la final diplome și premii.
Rezultate:
După finalizarea activităților din proiect aproape 90% dintre elevii participanți pot să își aleagă profilul pentru liceu în funcție de pasiunile și abilitățile pe care le au.
Testimoniale elevi:
M-a ajutat să mă înțeleg pe mine și să știu ce vreau de la mine. Am învățat cât de importante sunt alegerile și că toate aspectele din viața noastră trebuie să fie echilibrate. Am învățat cum să îmi măresc încrederea și cum să fiu mai responsabilă. Am învățat să fac mai multe acțiuni și ce înseamnă un sacrificiu pozitiv. Mi-am putut forma o bază stabilă a vocatiei mele. Și cel mai important pentru mine, acceptarea eșecului. Frica nu o sa dispară niciodata, dar încrederea trebuie să o depașească!
Mi-a placut foarte mult atmosfera care s-a creat la fiecare ședință. A fost un mediu în care m-am simțit în siguranță și înțeleasă. Mi-au plăcut temele care au fost abordate de fiecare dată și cum am putut să observ și să cunosc noi perspective și păreri. După perioada dificilă din ultimii doi ani, interacțiunea cu alte persoane a fost cu siguranță foarte importantă pentru mine.
Mi-a plăcut foarte tare faptul că dna. Sofia (trainerul) a fost ca o prietenă pentru noi. A fost un proiect în care am învățat lucruri noi despre mine și m-a ajutat să-mi gestionez mai bine timpul. M-a ajutat să-mi aleg profilul pe care vreau să-l urmez și extrem de multe alte lucruri.
Testimoniale profesori:
Proiectul a avut mai multe puncte forte, însă cel mai mult mi-a plăcut modul în care am învățat să punem ordine în relațiile cu oamenii din jurul nostru, să construim niveluri de încredere cu aceștia, să rămânem concentrați asupra a ceea ce este important și să ne planificăm obiectivele pentru a ne crea o perspectivă pe termen lung.
Am învățat să am mai multă răbdare cu elevii, să încerc să mă pun și în postura lor și să evoluăm împreună.
Mulțumim pentru tot ce ne-ați dăruit din suflet: curaj pentru a ne depăși limitele, încredere în propriile forțe, descoperirea de sine, valoare, potențial, principii care ne vor fi de un real ajutor!
Proiectul a fost realizat cu sprijinul OMV Petrom.